Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

S desna na lijevo: Goran Gugić (PP Lonjsko polje), Nenad Strizrep (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode), Dejan Komatina (Savska komisija) i Christel Schroeder (EuroNatur) (foto: V. Andrić)

Javna ustanova se u 2014. godini uključila u projekt umrežavanja dionika koji sudjeluju u upravljanju zaštićenim područjima u porječju rijeke Save. Osnovana je mreža Sava Parks koju čine ustanove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a s ciljem zaštite biološke raznolikosti rijeke Save. Na 2. sastanku mreže u Zagrebu 02. i 03. veljače 2015. kao predstavnici Javne ustanove sudjelovali su ravnatelj Josip Bodrožić-Džakić i stručna savjetnica Vesna Andrić. Ravantelj Bodrožić-Džakić potpisao je Deklaraciju u ime Javne ustanove. U daljnjem tekstu u cijelosti donosimo službenu objavu za medije mreže Sava Parks.

 

2. veljače 2015.

 

HRVATSKA, SLOVENIJA, BOSNA I HERCEGOVINA TE SRBIJA

UDRUŽENE U ZAŠTITI SAVE I NJEZINIH POPLAVNIH POVRŠINA

Institucije koje upravljaju područjima uz Savu, potpisale deklaraciju o jačanju zaštite te rijeke i njezinih poplavnih površina. Zbog klimatskih promjena istaknuta važnost održavanja dobrog ekološkog stanja rijeke Save i poplavnih površina te provedbe projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i stavljanja prirodnih poplavnih retencija u službu zaštite od poplava.

Zagreb, 2. veljače 2015. – U povodu Svjetskog dana vlažnih staništa potpisana je Deklaracija mreže Sava Parks. Riječ je o mreži institucija iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije koje upravljaju zaštićenim područjima uz rijeku Savu od njezina izvora do ušća u Dunav.

Potpisivanjem deklaracije te institucije, među ostalim, preuzimaju odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti zaštićenih područja uz rijeku Savu i obvezuju se na prekograničnu suradnju s drugim zemljama s kojima ih povezuje tok Save kako bi se u skladu s održivim razvojem jačalo i štitilo prirodno bogatstvo i kulturno nasljeđe Europe. Pritom će se voditi zakonima Europske unije vezanima uz zaštitu prirode.

Inicijativa Sava Parks pomoći će povezivanju i jačanju suradnje svih 18 institucija koje upravljanju zaštićenim područjima uz rijeku Savu. Omogućit će se razmjena znanja i vještina potrebnih za unapređenje i održavanje dobrog ekološkog stanja rijeke Save. Specifičnosti s kojima se uspješno nosi svaka pojedina institucija, razmjena dobrih praksi i zajednički rad na projektima sigurno će doprinijeti zaštiti rijeka savskog sliva, restauraciji rijeka i poplavnih površina te promicanju i uspostavi održivog ruralnog razvoja. Dugogodišnje iskustvo i postignuća u upravljanju zaštićenim područjima kojim raspolažemo, Hrvatska će u ovoj fazi projekta rado uložiti da bi se projektu dao značajniji početni zamah“, kazao je pomoćnik ministara zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep.

„Povezivanje zaštićenih područja kroz četiri zemlje znači cjelovitiju zaštitu, konkurentniju turističku ponudu i isticanje ključne uloge koju poplavna polja već sada imaju u nužnoj prilagodbi klimatskim promjenama“, istaknuo je v.d. ravnatelja Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Goran Gugić koji je deklaracijom imenovan zastupnikom mreže Sava Parks prema međunarodnim organizacijama.

Tajnik Komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina istaknuo je iznimnu ekološku vrijednost sliva, ali i njegov velik potencijal u zaštiti od poplava.

„Osvrt na nedavno prihvaćen Plan upravljanja slivom rijeke Save, kao i razvoj plana upravljanja poplavnim rizikom sliva u sklopu Europske okvirne direktive o vodama, traži implementaciju suvremenih i inovativnih rješenja temeljenih na prirodnoj dinamici slatke vode u upravljanje rijekom Savom i njezinim poplavnim područjima“, kazala je predsjednica zaklade EuroNatur Christel Schroeder.

Deklaracija mreže Sava Parks sastavni je dio projekta Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina koji je pokrenula Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur i Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Cilj projekta je jačanje suradnje četiriju zemalja na održavanju dobrog ekološkog stanja rijeke Save, njezinih pritoka i poplavnih površina te provedba projekata obnove modificiranih dijelova riječnog toka i prirodnih poplavnih retencija neophodnih za prihvat većih količina poplavnih voda.

Kontakt za medije: Nikolina Marović, Prorsus komunikacije, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 091 3420 210

Ravnatelj Josip Bodrožić-Džakić potpisuje Deklaraciju (foto: V. Andrić)

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech