U srijedu 12. studenog 2014.u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, putem Projekta integracije u EU Natura 2000 – NIP, a u suradnji s konzorcijem AVALON Foundation iz Nizozemske, öKL iz Austrije i udruge Ecologica te Javnom ustanovom Natura Slavonica, Općinom Oprisavci i Brodskim ekološkim društvom, u Oprisavcima je održana radionica pod nazivom „Dobre prakse suradnje javnih ustanova za zaštitu prirode i poljoprivrednika“.

Radionicu su otvorili domaćini – ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić i načelnik Općine Oprisavci Pejo Kovačević. Uvodnu riječ održala je Sonja Karoglan Todorović iz nevladine udruge Ecologica.

Cilj radionice je bio upoznati naše poljoprivrednike sa dobrom europskom praksom suradnje poljoprivrednika i ustanova za zaštitu prirode. Austrijska konzultantica Johanna Hubber upoznala je sudionike s dobrim primjerima suradnje poljoprivrednika iz Austrije i Irske sa sustavom zaštite prirode. Govorila je o konkretnim primjerima koji  su uključivali uzgoj, marketing i plasman proizvoda od gloga i starih sorti krušaka, mesnih proizvoda od autohtonih pasmina stoke napasane na zaštićenim cretovima, tradicionalnu poljoprivredu u Irskoj te zaštitu rijetkih ptica u Austriji kroz posebne mjere uključene u poljoprivrednu proizvodnju.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva također je predstavila primjer dobre prakse suradnje s Javnom ustanovom Natura Slavonica kroz uzgoj autohtonih pasmina na značajnom krajobrazu Gajna.Kroz radionicu pokušali su se osmisliti projekti primjenjivi na našem području.

Radionici su se odazvali lokalni poljoprivrednici i ugostitelji iz Brodsko-posavske i Zagrebačke županije, načelnica Općine Velika Kopanica Ružica Vukovac, ravnatelj Turističke zajednice Brodsko-posavske županije Petar Huljić, predstavnice Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije, predstavnici javnih ustanova za zaštitu prirode iz Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke i Požeško-slavonske županije te Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.