Predavanje u OŠ
Predavanje u OŠ "Dr. Stjepan Ilijašević" Oriovac PŠ Slavonski Kobaš (foto Julijana Kolundžić)

U četvrtak, 16. ožujka 2017., u OŠ "Dr. Stjepana Ilijaševića" Oriovac PŠ Slavonski Kobaš stručna savjetnica Javne ustanove održala je predavanje za 50-ero djece prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda. Predavanje je organizirano u suradnji s nastavnicom Julijanom Kolundžić u svrhu uključivanja djece u međunarodni projekt Spring Alive.

Kroz projekt djeca opažaju povratak pet vrsta selica u naše krajeve u proljeće. Prate se bijela roda, lastavica, kukavica, pčelarica i čiopa. Opažanja djeca upisuju na web stranicu posebno prilagođenu njihovu uzrastu. Na ovaj način se dobivaju važni podaci o migracijama ptica koji se mogu koristiti u planiranju njihove zaštite. Školarci iz Kobaša su već svoja prva opažanja roda i kukavica objavili na službenoj stranici projekta. Njihova opažanja i opažanja djece iz drugih županija i zemalja, sa proljetnim zemljovidom, informacijama o prepoznavanju, ekologiji i zaštiti ovih pet vrsta ptica te zabavne igre možete pronaći na stranici:

http://www.springalive.net/hr-hr

Projekt organizira međunarodna organizacija BirdLife International (http://www.birdlife.org/), a koordinator projekta za Hrvatsku je udruga Biom (http://www.biom.hr/) koja je osigurala prigodne promotivne materijale projekta na hrvatskom jeziku.

Uključite se i vi i stavite svoje mjesto na kartu seobe europskih selica!

Službena stranica projekta
Službena stranica projekta