Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ukupno 31 studentica i student sudjelovali su na terenskoj nastavi u Šumariji Trnjani i Šumariji Slavonski Brod (foto Marijan Miškić)

U ponedjeljak, 21. studenog 2016., na teritoriju šumarija Slavonski Brod i Trnjani održana je terenska nastava za studente (ukupno 31 studenta/icu) 1. godine diplomskog studija šumarstvo Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Nastava je održana u sklopu predmeta Opća i krajobrazna ekologija i Šumska vegetacija, a studente su vodili prof. dr. sc. Ivica Tikvić, doc. dr. sc. Damir Ugarković i stručni suradnik Mario Šango, dipl. ing. šumarstva.

Domaćin studentima i organizator obilaska bile su Hrvatske šume Uprava šuma Nova Gradiška, Šumarija Trnjani, Šumarija Slavonski Brod i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod. Studenti su obišli gospodarsku jedinicu Ilijanska Jelas gdje je upravitelj Šumarije Trnjani Branimir Špoljarić govorio o zaštiti orla štekavca na teritoriju Šumarije i problemima pri obnovi sastojina hrasta lužnjaka vezano uz nepovoljne vodne režime. U gospodarskoj jedinici Mrsunjski lug - Migalovci upravitelj Šumarije Slavonski Brod Dean Pinjuh govorio je o problemima kod obnove lužnjakovih sastojina i o konverziji sastojine četinjača u sastojinu hrasta lužnjaka. U službeni dio programa uključila se i Javna ustanova čija je biologinja govorila o Natura 2000 ekološkoj mreži u Županiji te projektima i istraživanjima provedenim na teritoriju obiju šumarija tokom prošle i ove godine. Najviše je bilo riječi o projektu Savski šišmiši čiji je nositelj Javna ustanova, a Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Slavonski Brod partner. Studenti su dobili informacije i o projektu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Lišajevi kao bioindikatori zagađenja u okolišu u kojem su Javna ustanova i obje šumarije pružile veliku pomoć znanstvenicima na terenu. Profesor Tikvić pohvalio je suradnju sektora zaštite prirode i šumarstva na ovome području kao primjer dobre prakse kakvu mladi šumari trebaju njegovati u svojim budućim radnim sredinama. Nakon ručka za studente je organiziran i obilazak kulturnih znamenitosti Slavonskog Broda uz stručno vodstvo.

Studenti slušaju izlaganje Branimira Špoljarića, upravitelja Šumarije Trnjani (foto Marijan Miškić)

 

Izlaganje upravitelja Šumarije Slavonski Brod Deana Pinjuha pred studentima (foto Marijan Miškić)

 

Obilazak GI Mrsunjski lug - Migalovci (foto Marijan Miškić)

 

Studenti u brodskoj tvrđavi za vrijeme obilaska Slavonskog Broda (foto Marijan Miškić)

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech