Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Misao vodilja ovogodišnjeg, 45. u nizu, međunarodnog obilježavanja Dana planeta Zemlje je redefiniranje napretka čovječanstva u kojem sudjeluju svi njezini stanovnici. Zato je ovogodišnji zajednički moto: Sada mi vodimo!

Naš je red da vodimo Zemlju u skladu s održivim razvojem, uz napuštanje pretjeranog korištenja fosilnih goriva i prihvaćanje obnovljivih izvora energije, razumno gospodarenje prirodnim resursima i učenje na primjeru tradicijskog održivog korištenja vode i zemlje. Ovakve promjene su nužne ako želim sačuvati planet na kojem živimo. Vrijeme je za uključivanje svih stanovnika Zemlje u planiranje njezine i naše budućnosti! Sada mi vodimo!

Brodska ekološka udruga Zemlja - BEUZ, Javna ustanova Natura Slavonica, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod i Udruga za promicanje i poticanje uzgoja i prerade ljekovitog bilja i pčelarstva – DESPIK zajednički su obilježile Dan planeta Zemlje.

Naš je cilj bio educirati stanovnike Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije o vrijednostima Save i njezinih poplavnih područja te ih uključiti u akcije zaštite i aktivno upravljanje rijekom Savom. Sava je praktički jedina velika europska rijeka koja je donekle očuvala prirodnost svoga toka te tradicijske načine korištenja prostora uz rijeku koji s periodičnim poplavama i čuvaju specifičnu floru i faunu ovih prostora. Savska voda stoljećima se izlijeva na poplavne šume i pašnjake te se tako snizuje vodostaj i štite naselja od poplava. Takvo upravljanje prostorom uz rijeku, temeljeno na tradiciji, čini Savu zelenim srcem Europe i dijelom europske ekološke mreže Natura 2000 kao područje očuvanja važno za vrste i stanišne tipove. Sava je postala dio ekološke mreže jer na području Hrvatske uključuje 3 staništa i 11 vrsta čija je zaštita proglašena interesom Europske Unije temeljem Direktive o staništima (Council Directive 92/43/EEC) te 2 nacionalno važna staništa i 4 nacionalno važne vrste. Uz rijeku Savu i njezine pritoke vezano je 6 od 7 zaštićenih područja i 11 od 15 područja ekološke mreže u Brodsko-posavskoj županiji.

Učeći iz tradicije naših prostora, možemo očuvati prirodne vrijednosti na korist našeg okoliša i nas samih. Na najljepšoj pješčanoj savskoj plaži Poloju ozelenjeli smo začinsku spiralu i zelene gredice po uzoru na tradicijske vrtove našega kraja pune začinskog bilja i tradicijskih sorti povrća. Sadnice je donirala Udruga za promicanje i poticanje uzgoja i prerade ljekovitog bilja i pčelarstva – DESPIK, a zajednički su ih posadili predstavnici Udruge DESPIK, BEUZ-a i Javne ustanove.

O akciji su izvještavali:

Večernji list

http://www.vecernji.hr/hrvatska/ekolozi-i-ucenici-sadili-ljekovito-i-zacinsko-bilje-1001717

Slavonskobrodska televizija

http://sbtv.hr/vijesti/item/2881-dan-planeta-zemlja

 

Pogledajte galeriju fotografija...

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech