U srijedu, 30. listopada 2014. godine, održan je u zgradi Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu sastanak s temom razminiranja minski sumnjivih područja u Županiji. Sastanku su prisustvovali zamjenik župana za gospodarstvo Davor Vlaović, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas, načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove Hrvatskog centra za razminiranje Nataša Mateša Mateković, stručna savjetnica u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije Ljiljana Curić i stručna savjetnica u Javnoj ustanovi Natura Slavonica Vesna Andrić.

Predstavnici HCR-a donijeli su lijepe vijesti. U listopadu tekuće godine je HCR već uvelike premašio svoje planove vezane za površinu koja je razminirana ove godine u Brodsko-posavskoj županiji. Minski sumnjive površine su tokom ove godine smanjene sa 17 km2, koliko ih je bilo početkom 2014. godine, na 11,7 km2 u listopadu ove godine. Nataša Mateša Mateković je istaknula i da je plan HCR-a u 2015. godini u potpunosti razminirati Brodsko-posavsku županiju. Radovi će se odvijati u općinama Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić.

Na sastanku je sudjelovala predstavnica Javne ustanove budući da su dva zaštićena područja u Županiji minski sumnjiva. To su poznate slavonske prašume i posebni rezervati šumske vegetacije Prašnik i Muški bunar. Također, u blizini značajnog krajobraza Iva još uvijek postoje minski sumnjive površine, iako je veći dio već razminiran. Ovakva situacija je uvelike ograničavala kvalitetno upravljanje i onemogućavala organizirano posjećivanje Prašnika i Muškog bunara za koje postoji veliko zanimanje. Razminiranje Prašnika, koje se provodi ove godine, financiralo se sredstvima iz Državnog proračuna i sredstvima koja su osigurale Hrvatske šume d.o.o. Također su predstavnici HCR-a kazali da će Prašnik biti razminiran do kraja tekuće godine ukoliko vremenski uvjeti budu dopuštali.

Rješavanjem problema zagađenosti minama u zaštićenim područjima, omogućit će se istraživanje, kvalitetnija zaštita i organizirano posjećivanje vrijednih prašuma u Brodsko-posavskoj županiji te se spriječiti moguće stradavanje lokalnog stanovništva. Prema podacima HCR-a, koje je Nataša Mateša Mateković iznijela na sastanku, u našoj je županiji od 1991. do 2014. godine 13 ljudi smrtno stradalo kao posljedica ranjavanja u eksploziji mina.

Davor Vlaović se zahvalio djelatnicima HCR-a na velikim naporima koje je HCR uložio u razminiranje Brodsko-posavske županije i čestitao im na uspješnom i kvalitetnom radu u Brodsko-posavskoj županiji.