Detalj s muzejske pozivnice na otvorenje

U četvrtak, 30. listopada 2014., u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu otvorena je izložba Pljuskara - svjedok drevnog mora. Na otvorenju izložbe su govorili kustosica Muzeja i autorica izložbe Ivana Maruščak, ravnateljica Muzeja Danijela Ljubičić-Mitrović i ravnatelj Javne ustanove Natura Slavonica Josip Bodrožić-Džakić. Na izložbi je predstavljen velik broj fosila prikupljenih u kanjonima Pljuskare i okolnim nalazištima na Dilju.

"Područja kanjona Pljuskare predstavljaju tri kanjona nastala erozijskim djelovanjem potoka koji su otvorili slojeve stijena nastalih i taloženih u pradavnom Panonskom moru", u najavi izložbe kazala je kustosica Maruščak.

Ravnatelj Bodrožić-Džakić predstavio je dosadašnje aktivnosti Javne ustanove vezane za izradu potrebnih stručnih podloga s ciljem zakonske zaštite geoloških vrijednosti kanjona Pljuskare. Također je najavio početak službene procedure za proglašenje kanjona Pljuskare zaštićenim u kategoriji paleontološkog spomenika prirode u suradnji s Upravnim odjelom za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije. Djelatnici Javne ustanove i Muzeja i do sada su surađivali na projektima zaštite i promocije vrijednosti Pljuskare.

Posjetitelji će do 15. prosinca imati priliku vidjeti okamenjene ostatke davnih stanovnika ovih prostora.

 

Autorica izložbe Ivana Maruščak govori na otvorenju (autor fotografije Damir Fajdetić, ustupio Muzej Brodskog Posavlja)

Ravnatelj Javne ustanove Josip Bodrožić-Džakić na otvorenju izložbe (autor fotografije Damir Fajdetić, ustupio Muzej Brodskog Posavlja)

Svečano otvorenje izložbe (autor fotografije Damir Fajdetić, ustupio Muzej Brodskog Posavlja)

Svečano otvorenje izložbe (autor fotografije Damir Fajdetić, ustupio Muzej Brodskog Posavlja)